Δρασεις του MEdIES με θέμα:
«Ανθρωπογενές Περιβάλλον & Αειφόρος Διαχείριση» στο πλαίσιο της θεματικής χρονιάς 2012-13, της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ)
Σύμφωνα με την τον ΟΗΕ, τα έτη 2005-2014 έχουν ανακηρυχτεί ως η «Δεκαετία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη».
Σύμφωνα και με τη 106553/Γ7/13-10-2006 «Το πλαίσιο Αναφοράς της εκπαίδευσης για τη Αειφορία και οι Σχολικές δραστηριότητες», το έτος 2013 είναι αφιερωμένο στο "ανθρωπογενές περιβάλλον και την αειφόρο διαχείριση".
Σύμφωνα με την UNESCO, τα έτη 2005-2014 έχουν οριστεί ως η «Δεκαετία της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Σύμφωνα και με τη 106553/Γ7/13-10-2006 «Το πλαίσιο Αναφοράς της εκπαίδευσης για τη Αειφορία και οι Σχολικές δραστηριότητες», το έτος 2013 είναι αφιερωμένο στο Ανθρωπογενές περιβάλλον και την αειφόρο διαχείριση.
Στο πλαίσιο αυτό η διευρυμένη έννοια του περιβάλλοντος, ως φυσικής δεξαμενής αλλά και πεδίου κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας (πόλεις, κτήρια, μουσεία, πάρκα, οργανωμένοι χώροι άθλησης και τέχνης, κοινωνικές ομάδες κλπ), οι ολιστικές αντιλήψεις για την Υγεία (όχι ως απουσία ασθένειας αλλά ως συνολική ποιότητα ζωής με πολλαπλές παραμέτρους) και βέβαια ο Πολιτισμός, λειτουργούν ως αλληλένδετα πεδία μελέτης και δράσεων.
Δυο λόγια για τη θεματική χρονιά
Όπως προδίδει ο τίτλος και η φετινή θεματική χρονιά προσφέρει την ευκαιρία για ποικίλα διεπιστημονικά θέματα: Η διευρυμένη έννοια του περιβάλλοντος, ως φυσικής δεξαμενής αλλά και πεδίου κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας (πόλεις, κτίρια, μουσεία, πάρκα, οργανωμένοι χώροι άθλησης και τέχνης, κοινωνικές ομάδες κλπ), οι ολιστικές αντιλήψεις για την Υγεία (όχι ως απουσία ασθένειας αλλά ως συνολική ποιότητα ζωής με πολλαπλές παραμέτρους) και βέβαια ο Πολιτισμός, λειτουργούν ως αλληλένδετα πεδία μελέτης και δράσεων.
Ο προτεινόμενος κατάλογος σχολικών ποργραμμάτων είναι μακρύς και περιλαμβάνει ζητήματα όπως:
- Η πόλη ως σύστημα & η αειφόρος διαχείριση της/ Εισροές: ενέργεια, νερό, αγαθά, κεφάλαιο, άνθρωποι, κ.λπ. / Εκροές: λύματα-απορρίμματα-εκπομπές, προϊόντα, υπηρεσίες.
- Μοντέλα ανάπτυξης οικισμών στο «χρόνο» - Αρχαιολογικοί χώροι - Ιστορικοί χώροι/μνημεία – Παραδοσιακοί οικισμοί, διαχείριση πόρων και υλικών & αρχιτεκτονική κληρονομιά (τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά…)
- Μοντέλα ανάπτυξης οικισμών στο «χώρο» μέσα από παραδείγματα από Β. Ευρώπη, Ασία, Αρ. Εμιράτα και από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
- Σχεδιασμός: Χωροταξία, χάραξη & χρήσεις γης (οικισμοί, γεωργικές εκτάσεις, κ.α.), βιομηχανικά πάρκα, οδικοί άξονες, κ.λπ.
- Σύγχρονες προκλήσεις: δόμηση, ελεύθεροι χώροι, μεταφορές, αστικοποίηση, ρύπανση, αλλοτρίωση, παραβατικότητα-βία, ρήξη κοινωνικού ιστού, νεοάστεγοι, κ.λπ.
- Συμμετοχή του κατοίκου – πολίτη στα κοινά και τη διαχείριση της πόλης/κοινότητας του
- Δείκτες επιτυχίας / ευτυχίας: Αναθεώρηση δεικτών ΑΕΠ (GDP)
- ...
Τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσουν τον πυρήνα της ευέλικτης ζώνης στο Δημοτικό, των καινοτόμων προγραμμάτων στο Γυμνάσιο (προγράμματα Π.Ε., Α.Υ.), του project στην Α΄Λυκείου, αλλά μπορούν εξίσου να ενταχθούν στα υπάρχοντα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος.
Ημερίδα για Στελέχη Εκπαίδευσης
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10.00 – 15.00, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης Κυρρήστου 12 & Μνησικλέους, Πλάκα (Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι)
Το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (ΜΙΟ-ECSDE) και η Ελληνική Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.)* του MEdIES, διοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα: «Ανθρωπογενές Περιβάλλον & Αειφόρος Διαχείριση».
H ημερίδα απευθύνεται σε Υπευθύνους Καινοτόμων Δράσεων (ΠΕ, ΑΥ, Πολιτιστικών), Σχολικούς Συμβούλους και στελέχη ΚΠΕ, που καλούνται να δράσουν ως πολλαπλασιαστές στους εκπαιδευτικούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή.
Δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.
Παρακάτω οι παρουσιάσεις της Ημερίδας (σε powerpoint), μετά από άδεια δημοσίευσης των ομιλητών:
- Καθηγ. Μιχάλης Σκούλλος ΕΚΠΑ, Συντονιστής MEdIES, «Το ανθρωπογενές περιβάλλον μέσα από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη»
- Δρ. Ρένα Κλαμπατσέα, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Λέκτορας ΕΜΠ, «Η πόλη την εποχή της κρίσης & οι προοπτικές της αειφορίας»
- Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, «Οι πολίτες & η διαχείριση των δημόσιων χώρων»
- Μαρία Λαγογιάννη & Τζένη Αλμπάνη, Υπ. Παιδείας, Δ/νση Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων «Η χρήση & διαχείριση πολιτιστικών, αρχαιολογικών χώρων»
- Ειρήνη Γρατσία, Συντονίστρια ΜΟNUMENTA, «Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς»
- ¶ντα Αλαμάνου, Υπευθ. Επικοινωνίας, ΚΛΙΜΑΚΑ, «Οι άνθρωποι στην πόλη την εποχή της κρίσης: έλλειψη στέγης στην Ελλάδα – νεοάστεγοι»
- Θάνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος ECOCITY, «ECOMOBILITY - 10 χρόνια Εκστρατεία για την οικολογική μετακίνηση»
- Εκπαιδευτικές προτάσεις από την Π.Ο. του MEdIES: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Βιώσιμες Πόλεις» Αγγελική Τρικαλίτη, Σχολική Σύμβουλος, «Εξερευνώ την πόλη μου» Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη ΠΕ, Α/θμια, Α΄ Αθήνας
e-βιβλιοθήκη
Είναι προφανές ότι το εύρος των ζητημάτων που αγγίζει φέτος η θεματική χρονιά δεν μπορεί να εξεταστεί στη διάρκεια μιας Ημερίδας. Έτσι, πολλά από τα θέματα αυτά παρουσιάζονται με τη μορφή εκπαιδευτικού υλικού σε μια μικρή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που συγκέντρωσε η Π.Ο. του MEdIES.
Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και η Γραμματεία του MEdIES σκοπεύει να ανανεώνει τη λίστα καθόλη τη διάρκεια της θεματικής χρονιάς.
Περιμένουμε τις προτάσεις σας για επιπλέον υλικό που μπορέι να αξιοποιηθεί στην τάξη στο info@medies.net.
Δείτε το προτεινόμενο Εκπαιδευτικό και Υποστηρικτικό Υλικό στο θέμα εδώ:
Τελευταία Ενημέρωση 12/11/2013
* Ευχαριστούμε τα μέλη της Ελληνικής Παιδαγωγικής Ομάδας (Π.Ο.) του MEdIES και τους συναδέλφους που συνεισέφεραν στη διοργάνωση της Ημερίδας και τη συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού: Α. Αθανασόπουλο, Β. Δηλάρη, Μ. Δημοπούλου, Ε. Δουβίτσα, Σ. Θεοδωρίδου, Μ. Θεοχαρόπουλο, Δ. Καλαιτζίδη, Θ. Ιωάννου, Η. Μαυροειδή, Κ. Μπαζίγου, Χ. Νομικού, Θ. Παπαπαύλου, Ε. Σταμούλη, Δ. Σπυροπούλου, Α. Τρικαλίτη
|